Back To Top

 • Voor Jong . . .

  De schuts is er ook voor de jeugd. Broederschap en gezelligheid staan bij ons hoog in het vaandel.

 • . . . en oud

  Jan Geelen was met statiedag 2014 maar liefst 60 jaar lid! .

 • Oude en nieuwe tradities

  Hiernaast op weg naar de koningskroning, een nieuw traditie sinds enkele tientallen jaren.

 • Dames en meiden van harte welkom

  De tijden veranderen en de schuts verandert mee. Op onze eigen manier proberen we onze oude tradities levend te houden in de huidige tijdsgeest. Daar horen vrouwen bij het gilde bij. En natuurlijk volwaardig lid, vastgelegd in een nieuw unaniem goedgekeurd reglement.

 • Zin om te vendelen of trommen?

  Ben je 8 jaar of ouder en heb je zin om te vendelen of te trommen? We hebben al een gezellige groep tamboertjes en vendeliers maar daar kunnen er meer bij! Heb je zin, laat je ouders dan contact met ons opnemen.

2019-09-21 Statiedag

De statiedag begint traditioneel met een schietwedstrijd in de ochtend.

De prijs voor de winnaar is een mariabeeldje, welke enkel kan worden gewonnen tijdens deze schietwedstrijd op statiedag.Onze koning Ton Kolmans liet zien dat het schieten hem dit jaar goed af gaat, hij wist met 10 punten de andere schutters achter zich te laten en ging er met het mariabeeldje van door.

's Middags was Ton er uiteraard weer bij samen met zijn koningin Ingrid. Normaliter worden de jubilarissen opgehaald door een limousine maar Ton heeft er voor gekozen om als koning mee te lopen. Volgens onze boeken een unieke gebeurtenis, dat de koning ook een jubileum viert op de statiedag. Jan en Annie Geelen en Wim en An Klerks werden wel opgehaald door schitterende limousines en naar de schutskamer gebracht vanwaar we vertrokken voor een heilige mis voorgegaan door onze gildeheer pastoor Hedebouw. Na de mis togen we naar de Spil waar voor de jubilarissen, hun genodigden en de schutsleden een feestelijke middag stond gepland.

Voordat de hoofdman over kon gaan tot het huldigen van de jubilarissen moest eerst Jan Knippels naar voren komen. Jan Knippels is 14 jaar lang standaardruiter geweest en daarvoor werd hij bedankt met een prachtig zilveren schild.

Als eerste jubilaris werd Jan Geelen samen met Annie in het zonnetje gezet. Vijfenzestig jaar lid is al een hele prestatie maar bij Jan ging dit gepaard met een tomeloze inzet voor het gilde. Hij heeft jaren het zilver verzorgt, de kaartavonden, de kermismiddagen en op zijn 70e besloot hij om Deken Rentmeester te worden wat hij 13 jaar lang heeft gedaan. Omdat Jan al het gouden hartje met diamant had ontvangen toen hij 60 jaar lid was ontving hij een zilveren herdenkingschild om deze dag nooit meer te vergeten.

Voor Wim Klerks en Ton Kolmans had de hoofdman van Elshout ook mooie woorden, beide zijn gildebroeders uit het juiste hout gesneden. Beide hebben vele jaren ook in het bestuur gezeten en zich op allerlei andere manieren ingezet voor het gilde. Dat was ook de reden dat Kring Maasland met een afvaardiging naar onze statiedag was gekomen. Door kringhoofdman Jurgen Swinkels werden beide heren bedankt en ontvingen zei een kring onderscheiding. Ton Kolmans de kringonderscheiding in vuurslag, en Wim Klerks de kringonderscheiding in zilver. Deze laatste wordt zelden uitgereikt en is teken van zeer grote verdienste voor het gilde.

De middag verliep in een zeer prettige sfeer waarna om zes uur een heerlijk buffet klaar stond verzorgd door onze gildevriend Martien Klerks van de Remise.

En toen was het dan eindelijk tijd voor de eerste editie van de OLVSchuts Pubquiz. Veel gildebroeders en gildezusters waren blijven hangen om deel te nemen aan dit experiment. Met een 35 tal vragen werd de kennis over elshout en het gildewezen getest. Experiment geslaagd, de pubquiz was een schot in de roos. De statiedag 2019 was een schot in de roos.

Statiedag 21 9 2019 175

Statiedag 21 9 2019 140

Statiedag 21 9 2019 149